Celulita si cauzele celulitei

Celulita este o afectiune complexa a pielii si a intregului organism.Ea nu trebuie confundata cu grasimea, obezitatea, dar este conditionata de catre acestea si poate aparea din cauza sedentarismului, a unei dereglari hormonale, a unei circulatii sanguine deficitare, dereglari digestive sau pe sistem nervos. Celulita reprezinta un defect estetic al pielii, localizat predilect in regiunea coapselor si a feselor, constand in acumularea de grasimi in exces in derm, ducand la aparitia a unor noduli grasi din hipoderm in derm, modificand si aspectul epidermului. Semnul clinic cel mai evident, parctic elementul de diagnostic, este aparitia aspectului de coaja de portocala a pielii, vizibil mai ales la strangerea tegumentului intre degete. Pielea isi pierde elasticitatea si devine noduroasa.

Forme ale celulitei :
•Stadiul 1 (celulita flasca): suprafata pielii este aparent neteda si este alcatuita din lichide stagnate in cantitati mari; se observa in momentul in care tesutul este ciupit sau strans cu degetele;
• Stadiul 2 (celulita adipoasa): pielea capata aspectul inestetic de coaja de portocala, la nivelul tegumentului nu mai exista continuitate, nu mai este neted; celulele se ingroasa si tesutul este mai tare; epiderma este lipsita de elasticitate si tonicitate;
• Stadiul 3 (celulita fibroasa cu micronoduli): aspectul de coaja de portocala este foarte vizibil la nivelul abdomenului, pe fese se observa gaurele fara a mai fi necesara incordarea lor, iar prin strangerea puternica a zonei genunchilor se simte o durere destul de mare;
• Stadiul 4 (celulita compacta cu macronoduli): epiderma prezinta mari denivelari, apar gropite in hipoderm, se formeaza micronoduli care sunt durerosi la atingere, iar activitatea metabolica este aproape nula.
Cauzele interne ale celulitei sunt :

1. Circulatia sangvina defectuoasa – scopul circulatiei sangvine este de a hrani si oxigena diverse organe si sisteme. Daca aceasta este defectuoasa si nu are viteza si presiunea necesara, sangele nu mai hraneste adecvat stratul adipos, iar acesta nu isi mai indeplineste rolul de furnizor energetic al organismului. Astfel, toxinele sunt acumulate in aceste straturi, nemaifiind eliminate de catre sange.

2. Retentia de apa in tesuturile adipoase – fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt practic inecate de lichid, volumul anumitor celule adipoase creste si se produc umflaturi aglomerate ale dermei si epidermei sub forma de placi rugoase celulitice.

3. Toxinele care stagneaza in tesuturile adipoase – toxinele ataca fibrele de colagen si elastina care asigura pielii aspectul neted si ferm. Odata cu imbatranirea, aceste fibre de elastina si cele de colagen isi pierd flexibilitatea lasand loc liber rupturilor celulitice, ajungand la o piele flasca si cu adancituri.

4. Dezechilibrul hormonal – acesta se manifesta printr-un exces de estrogeni care conduc la o ingrosare a bratelor, soldurilor, feselor, pulpelor etc, care combinat cu o retentie de lichide provoaca aparitia celulitei.

Cauzele externe ale celulitei:
1. Sedentarismul si miscarea fizica insuficienta;
2. Statul indelungat in picioare sau sezutul pe scaun;
3. Alimentatie inadecvata. La inceput celulita este locala, de obicei pe picioare, coapse si fese, apoi aceasta avanseaza pana spre glezna.
De asemenea, zonele predispuse celulitei sunt bratele si abdomenul. O persoana afectata de gradul I de celulita poate scapa definitiv de ea, prin sport si tratamente corporale. Atunci cand aceasta este de un grad mai avansat, poate doar regresa pana la gradul I, cand nu mai este vizibila la prima vedere, ci doar la ciupituri sau strangeri.

Este bine sa descoperim cauzele aparitie celulitei si sa o prevenim, iar daca a aparut deja sa o stopam si sa incercam eliminarea ei prin mijloace interne si externe.