APA – Elementul esential al vietii

           APA – Elementul esential al vietii

Nutrientul cu cea mai mare importanta pentru corpul nostru e reprezentat de apa. Aceasta  este la fel de necesara precum aerul de care avem nevoie sa respiram.    Apa este necesara pentru fiecare functie a corpului omenesc si trebuie consumata zilnic pentru a fi sanatosi. Continutul de apa din corpul omenesc este de aproximativ 70% .

  • sangele – 83%
  • muschi – 75%
  • creier – 83%
  • plamani – 86%
  • rinichi – 83%
  • ochi – 95%

Absolut toate functiile organismului uman depind de existenta acestui lichid.Apa este necesara pentru digestie, absorbtia nutrientilor, circulatie si eliminare. Apa este un agent de spalare si curatare pentru organism. Ea usureaza transportul toxinelor de la celule si tesuturi si in final eliminarea lor prin rinichi si transpiratie. Ca o componenta majora a plasmei din sange, apa este necesara in transportul nutrientilor catre fiecare celula din corp.

Daca organismul este deshidratat, apa va fi luata de la organele mai putin vitale si transportata catre zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemul nervos si sistemul muscular. Consumul unei cantitati insuficiente de apa va duce in timp la deshidratare cronica afectand pH-ul corpului si cauzand grave probleme de sanatate.

Cantitatea si calitatea apei pe care o consumam lasa o amprenta puternica asupra sanatatii noastre.   Consumand suficienta apa in fiecare zi nu este numai esential pentru viata, este deasemenea o cerinta pentru mentinerea unei sanatati optime. Cand socotim cantitatea de apa necesara consumului zilnic nu trebuie sa includem lichide cum ar fi: cafea, ceai, sucuri, alcool, supe, apa carbogazoasa. Aceste lichide in ultima instanta deshidrateaza corpul si cauzeaza o pierdere a rezervelor de apa ale corpului. Cantitatea de apa pe care fiecare persoana ar trebui sa o consume depinde de greutatea corpului, clima, activitate, regim alimentar si starea de sanatate. O regula buna este sa bem 2 – 2,5 litri pe zi.

Este bine sa bem o cana de apa cu o jumatate de ora inainte de masa.                              Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei. Ce se intampla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa? Pentru a efectua corect procesul de digestie, sangele, compus 83 % din apa, trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel, sangele se ingroasa si de aceea, pentru a se hidrata, trage apa din organele vitale.

Cercetarile efectuate arata ca 90% din durerile de stomac sunt cauzate de deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie au o proasta functionare a nervilor, cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul cartilagiilor, componenta apei este de 90%. Cand cartilagiul este deshidratat, incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sunt cauzate de deshidratare.

Hidratarea este esentiala, incercati sa consumati cat mai multa apa pentru sanatatea dumneavoastra!